flikar

Tuesday, November 4, 2008

The difference between matter and spirit / Skillnaden mellan materia och ande



English: The difference between matter and spirit is that spirit is eternal, conscious and blissful, while matter is fluctuating, unconscious and painful.

The I, the self is conscious. It experiences matter but is different from it.

Since it is our nature we want to be eternal, we want to know and we want to be happy. Actually this is not something we have to achieve, it is already in us. But when we identify with matter we look for eternity in the temporary, we seek knowledge in nescience and happiness in misery. What we ought to do instead is to tread the path of realizing our real self.

Svenska: Skillnaden mellan materia och ande är att anden är evig, medveten och lycksalig emedan materien är skiftande, omedveten och smärtsam.

Jaget, självet är medvetet. Det upplever materien men är skild från den.

Eftersom det är vår natur vill vi vara eviga, vi vill veta och vi vill vara lyckliga. Detta är faktiskt ingenting vi behöver uppnå, det finns redan inom oss. Men när vi identifierar oss med materien letar vi efter evigheten i det flyktiga, vi söker kunskap i okunnighet och lycka i misär. Vad vi istället borde göra är att beträda stigen till självinsikt.


-------------------------------------------------------------------------------------------------

.

6 comments:

  1. Energi, enligt fysiken är evig. Kan inte skapas, och har aldrig skapats. En form av energi, kan dock förändras och övergå till en annan form av energi, men aldrig upphöra att existera. Och materia är stagnerad energi.

    ReplyDelete
  2. Well said, Rune. Har du hört talas om kvantfysikern Hans-Peter Durr? Han har påvisat att materia är förstelnat medvetande.

    Alltså finns inte materia egentligen, det är endast en illusion, MEN illusionen existerar ju uppenbarligen, det vet jag av erfarenhet då jag sitter fast i den.

    ReplyDelete
  3. Nej det har jag inte. Dock vet jag att all materia är stagnerad energi, o alltså finns inget av det vi egentligen ser, eller illusion som du säger. Finns en väldigt bra dokumentär du då borde se, med diverse kvantfysiker, "What the bleep do we know". Den är nästan förkastad av många, pga det sensationella budskap däri, att vårt medvetande påverkar vår värld vi lever i.

    ReplyDelete
  4. Den har jag sett och den är mycket intressant. Tråkigt bara att den del folk i den har en mycket tråkig attityd. En gubbe säger till exempel: "To worship a personal God is blasphemy" eller något i den stilen. Då är man inte särskilt eftertänksam.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete