The newsletter is presented in english further down.
Svenska:
Haribolo, alla själar därute! Oktober är här och Nimaihusets nyhetsbrev för samma månad likaså...
The chase is better than the catch. Artikel, skriven av Shyamananda Åhsberg.
Det finns en sötma i att söka, att kämpa för att uppnå, i att längta. Man lägger upp strategier för hur man ska erövra någon man förälskat sig i, få tag i mycket pengar eller uppnå en ärofylld position. Men som ordspråket lyder: The chase is better than the catch. Jakten är bättre än fångsten. Ens strävan slutar i besvikelse och snabbt börjar man leta efter något annat och detta är vad som håller en kvar i hamsterhjulet. En del inser detta och menar att det bara är att ge upp. Det vi letar efter finns inte, det är lika bra att lägga sig ner och dö eller uppå nirvana. Men om det vi längtar efter inte finns, var kommer då längtan ifrån?
Å andra sidan, om det vi längtar efter faktiskt existerar, varför får vi inte tag på det? Varför flyr det så fort vi närmar oss?
Det är för att vi närmar oss det med fel inställning. Vi lider av att vi försöker exploatera allting. Vi förnedrar allt omkring oss genom att förvandla det till objekt för vår njutning. Detta går till och med så långt att andra levande och kännande varelser samt vår gemensamma moder jord blir till objekt. Man äter djur, skövlar regnskog, konsumerar i överflöd.
Bhakti yoga är att använda sig själv och vad man har för att tjäna helheten. Vi är alla delar av denna helhet, det absoluta hela. Det finns ett centrum i detta absoluta hela som harmoniserar alla dessa delar. Detta är Gud i egen person, som dväljs i allas hjärtan, genomtränger allt och bjuder in oss till sin egen by, i en värld som liknar denna, men ändå är tvärtom. För där regerar kärlek och inte lusta.
Vedisk visdom av Srila Bhakty Aloka Paramadvaiti Swami.
"Konsumtionssamhället som vi har fötts in i är full av lögner, tricks och falska löften. Vi kan inte låtsas att lycka ligger i att äga och njuta av något ytligt. Vi måste hitta en plats där det finns heliga personer som söker Gud. Där är tanken att man ska kunna fylla sig själv med inspiration och andlighet att ta med oss i livet, med förnyad vigör."
Månadens vers ur Bhagavad-gita:
Kapitel 7, vers 14: Krishna säger till Arjuna:
"Denna Min gudomliga energi, bestående av den materiella naturens tre kvaliteter, är mycket svår att betvinga. Men de som har överlämnat sig till Mig kan med lätthet tränga bortom den."
Månadens Nimai-hjälte:
Superhjältinnan Wonder Woman, som är vegetarian, sedan Rucka började teckna henne.
http://en.wikipedia.org/wiki/Wonder_Woman
Skedgerillans kommuniké
Skedrevolutionen är glädjens och fredens revolution. Det som krävs för att man ska få vara med är att man slutar äta sina kompisar.
Den 14:e september stod det så här i Metro:
Färre biffar kan rädda planeten.
Att äta mycket rött kött är inte bara dåligt för hälsan. Det är också dåligt för planeten, enligt forskarna. Jordbruket svarar för omkring en femtedel av utsläppen av växthusgaser och i synnerhet boskapsproduktionen har stor inverkan på grund av metangasen som kommer från nötkreaturens matsmältning.
Forskare vid universitetet i Canberra i Australien och universitet i Cambridge skriver i den medicinska tidskriften The Lancet att det är realistiskt att minska den genomsnittliga köttkonsumtionen med tio procent.
Det skulle innebära ett bidrag i kampen mot global uppvärmning och också minska hälsoriskerna som kopplas till överkonsumtion av rött kött, säger de.
Den genomsnittliga köttkonsumtionen i världen är för närvarande 100 gram per person om dagen men det finns en tiofaldig variation mellan hög- respektive lågkonsumenter.
London TT-Reuters
Månadens slogan
Visst gör det ont att bli slaktad
Varför skulle annars grisen tveka?
Månadens recept
Glöm inte att laga så mycket som möjligt med ekologiska ingredienser samt. tacka Gud för maten.
Panini
deg-ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk olivolja
2 tsk salt
1 dl grahamsmjöl ca
9 dl vetemjöl special
flingsalt
fyllning:
1/2 aubergine
1/2 msk olivolja
salt och peppar
2 tomater
Örtfyllning:
2 msk blandade färska eller frysta örter, t ex basilika
2 msk solrosfrön
Rör ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt olja, salt och nästan allt mjöl. Knåda till en smidig deg, den ska vara ganska lös. Jäs den övertäckt ca 1 timme.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 3 delar. Knåda så lite som möjligt och forma till långa bröd. Vrid dem och lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa medan ugnen värms till 250°.
Pensla dem med vatten och strö över lite flingsalt och mjöl. Grädda i mitten av ugnen 10 minuter. Stäng av ugnen och låt bröden grädda i eftervärmen ytterligare ca 10 minuter.
Dela bröden. Skär auberginen på längden till långa skivor och pensla dem med olja. Stek i grill- eller stekpanna tills de är genomstekta. Salta och peppra. Skiva tomaterna. Blanda örter och solrosfrön. Fördela tomatskivorna på bröden, lägg på aubergine och örtfyllningen.
Smaklig måltid!
Månadens bild
http://www.tslpl.org/images/Throw_out_TV.jpg
Tack för att du läste! Hoppas vi ses snart!
English:
Hello, all souls out there! Octobre is here and so is the Octobre newsletter.
The chase is better than the catch. Article, written by Shyamananda Åhsberg.There is a sweetness in seeking, in the struggle to attain, in longing. One makes up strategies to conquer someone that one fell in love with, get money or to attain an honorable position. But as the saying goes: The chase is better than the catch. One's strive ends up in disappointment and quickly one starts to look for something else and this is what keeps us in the hampster wheel. Some people realizes this and advocates that the only thing one can do is to give up. What we are longing for does not exist and therefore we can as well just lay down and die or attain nirvana. But if what we are longing for does not exist, then where does this longing come from?
On the other hand, if what we are longing for actually exists, why do we not get it? Why does it escape as soon as we approach?
It is because we are approaching it with the wrong attitude. We are suffering from the tendency of trying to exploit everything. We degrade everything around us by turning it into objects for our enjoyment. This even goes so far that we see other living, sentient beings and our common mother nature as objects. One eats animals, devastates rainforests, consumes to an extreme degree.
Bhakti yoga is to use oneself and what one has to serve the whole. We are all parts of this whole, the absolute whole. There is a centre in this absolute whole that harmonizes all these parts. This is God in person, who dwells in everyones heart, pervades everything and invites us to his own village, in a world that looks like this, but is the opposite. Because love rules there, not lust.
Vedic wisdom from Srila Bhakty Aloka Paramadvaiti Swami.
"The consumer society in which we have been born into is full of lies, tricks and false promises. We can not pretend that happiness lies in having and enjoying something external. We must find a place with saintly persons who are looking for God. There, the idea is to fill ourselves with inspiration and spirituality to take with us in life, with renewed vigour."
Verse of the month from the Bhagavad-gita
Chapter 7, verse 14: Krishna says to Arjuna:
"This divine energy of Mine, consisting of the three modes of material nature, is difficult to overcome. But those who have surrendered unto Me can easily cross beyond it."
Nimai's hero of the month: The superheroine Wonder Woman, who is a vegetarian. http://en.wikipedia.org/wiki/Wonder_Woman
Communique of the Spoonguerilla
The spoonrevolution is the revolution of happiness and peace. To participate you have to stop eating your friends.
What's on the news?
Less Meat, Less Heat -- Fewer Steaks May Save Planet
UK: September 14, 2007
LONDON - Eating too much red meat is not only bad for your health -- it is also bad for the planet, according to scientists. Worldwide, agricultural activity accounts for about a fifth of total greenhouse-gas emissions and livestock production has a particularly big impact because of the large amount of methane emitted from belching cattle.
Tony McMichael of the Australian National University in Canberra and John Powles of Britain's University of Cambridge, writing in the Lancet journal, said worldwide average meat consumption could be realistically reduced by 10 percent.
This would help in the battle against global warming and also reduce health risks associated with excessive consumption of red meat, they said.
Global average meat consumption is currently 100 grams per person a day but there is a tenfold variation between high-consuming and low-consuming populations.
REUTERS NEWS SERVICE
Slogan of the month
Don't eat your friends
Because it doesn't make sense!
Recipé of the month
Panini
Panini dough:
1 cup warm water
1 Tablespoon active dry yeast
1/2 teaspoon sugar
2 1/2 cup whole wheat flour
Baste:
1/3 cup olive oil
1 teaspoon crushed dry rosemary
Veggie Filling:
1 firm zucchini
julienne cut
1/2 cup roasted red pepper
1/2 cup roasted yellow pepper
1 Tablespoon olive oil
1/2 teaspoon sea salt
Directions:
Any vegetable combination will work great with this recipe.
To make bread:
Warm water to around 110 degree F. Put yeast and sugar in mixing bowl. Add warm water to yeast. Allow to activate ( 3-5 minutes). Once yeast activates, add 1 cup flour and stir until thoroughly mixed. Add another Cup flour and stir. Add 2 Tablespoons Olive Oil, continue mixing. Add flour a little at a time until nice dough ball forms. Once ball forms, turn onto lightly floured surface. Knead dough until it becomes too hard to knead, adding flour to keep it from becoming sticky. Set on floured surface and cover with bowl. Allow to rise 30 minutes. (This is good time to sauté veggies and allow to cool.) Cut into four equal pieces and shape in to balls. Cover with wax paper and let rise 20-30 minutes. Shape each ball in to rough rectangular shape. Roll out rectangular shape further, to about 1/4 inch thick, or roughly 4" by 8". On two of the pieces, use a pizza cutter or small knife two cut out 3 rectangular slits about a 1/2 inch wide and as long as you like. (These are the Tops)
The Veggies:
In a large saucepan, heat 1 Tablespoon olive oil on medium heat. Place zucchini and onion in pan for approximately 5 minutes, stirring often. Add salt. Turn heat off and let cool. Place approximately 1 cup of the sautéed vegetables onto each of the two pieces of dough that don't have slits. Use a brush and water the outer edge of the dough. Gently place slitted pieces on top of the bases and use your fingertips to press the edges of dough together. Press firmly and taper the dough as you move it down and outwards. Use pizza slicer or knife to remove excess dough and to square off the Panini to be. Allow to rise 5 minutes. Place in 400 F oven and immediately turn oven down to 350 F.
Converter for Fahrenheit, Celsius: http://www.wbuf.noaa.gov/tempfc.htm
Baste:
Mix olive oil and rosemary in small bowl. Heat until warm. In 10 minutes, use brush to coat each Panini with the baste. Cook 10 more minutes, coat with baste again. Cook until Panini turns golden brown and veggies are lightly bubbling. (Don't overcook!)
Serves: 2-4
Preparation time: 1.5 hours
Picture of the month
http://www.tslpl.org/images/Throw_out_TV.jpg
Thanks for reading! Hope to see you soon! //The Nimai gang
No comments:
Post a Comment