flikar

Tuesday, June 5, 2007

Skedrevolutionen / The Spoon Revolution

SE: Denna texten är tagen ifrån www.skedrevolutionen.org
EN: This text is copied from www.skedrevolutionen.org and is available in english further down in this post.

SE: Dagens köttkonsumtion leder oundvikligen till ett enormt lidande för djuren, men även för människor. Människor som du kanske inte ser, men som definitivt existerar... Det är ett faktum som få känner till.

Det kan verka som om vi får mat från djuren, men en närmare granskning visar att vi ger mat åt djuren istället för åt oss själva. Tonvis med proteiner som kunde konsumeras direkt av människor slösas dagligen bort på att föda upp djuren. I fattiga länder, till exempel, är stora delar av skördarna inte avsedda att ge mat åt befolkningen, utan exporteras som föda åt boskap. Konsumtionen av kött kräver att allt fler hektar mark odlas upp. Detta på grund av att djur som växer konsumerar en större mängd proteiner och kalorier än vad de själva ger.
Detta bara för vi ska få det lilla "nöjet" att äta kött. Det finns mer än tillräckligt med naturtillgångar för att kunna tillgodose jordens befolkning. Om alla skulle ändra sina matvanor och bli vegetarianer skulle vi många gånger om kunna livnära hela jordens befolkning. För att inte tala om hur många vi skulle kunna försörja om man dessutom skulle sluta odla kaffe, te, tobak och opium. "Jorden har tillräckligt med mat för alla, men inte tillräckligt med plats för allas girighet." - Mahatma Gandhi

Kostnaden för ett kilo protein är 20 gånger större än för ett kilo vegetabiliskt protein.

Enligt de undersökningar som gjorts av FAO (United Nations’ Organization for the Agriculture and Feeding) går 95 % av världens sojaproduktion och 44 % av säden åt till att göda boskap, vilket innebär att djuren konsumerar 600 miljoner ton säd om året, medan mellan 40 och 60 miljoner människor dör av svält årligen.

Bara 10 % av proteinerna och kalorierna som vi göder boskapen med får vi tillbaka genom köttet vi äter, resten går förlorat.

Enbart världens boskap konsumerar en mängd föda som täcker kaloribehoven hos 8700 miljoner människor.
...dvs mer än hela jordens befolkning.

10 hektar uppodlad mark med vegetabilier ger näring i ett år för 61 personer.
Samma 10 hektar med boskap ger bara näring åt två personer.

Av 16 kg havre och grönsaker som ges åt djuren får man endast 1 kg kött.

Varje gång du sitter vid ditt bord är det som att ta ställning i ett val eller på ett slagfält. Konsumtionen av kött har ekonomiska konsekvenser som i hög grad ignoreras men som kan visa sig avgörande för den politiska och sociala situationen i landet.


EN: The meat consumption of the current times inevitably leads to suffering for the animals, but also for humans. Humans you might not see, but who are just as real as you and me... It is a fact that few are aware of.
It might seem that we are getting food from the animals, but at a closer look we are actually giving food to that animals instead of ourselves. Tons of proteins that could have been directly consumed by humans are instead wasted in the breeding of livestock. In poor countries, for example, huge quantities of the crops are not intended as food for the population, but is instead exported as food for livestock. The meat consumption demands that more and more land are used for these crops. And all because growing animals consume more proteins and calories than they provide. And all this just for us to get the "pleasure" of eating meat. There is more than enough natural resources to supply food and water to all people on earth if everyone changed their habits and turned to vegetarism.
“Earth provides enough to satisfy every man's need, but not every man's greed” -Mahatma Gandhi

The production costs for one kilo of protein from meat is 20 times that of the same amount of vegetable protein.

According to studies made by the FAO (United Nations Organisation for the Agriculture and Feeding) 95% of the global soy production and 44% of the grains ends up as food for livestock, which means that animals conusme 600 million tons of grains every year, while 40 to 60 million humans die from starvation every year.

Only 10% of the proteins and calories we feed to the livestock is returned in the meat we eat, the remaining 90% is lost.

Only the livestock of the world are consume calories that could feed 8,7 billion people, which is more than the entire population of the world.

10 hectares af land used for growing vegetables provide one year of food for 61 persons.
Same 10 hectares with livestock only give food for 2 persons.

From 16 kg of oats given to animals we only get 1 kg of meat.

Every time you sit down at your dinner table it's the same as going to the election booths or a battlefield. The consumption of meat have economical consequences which are almost completely ignored but can turn out crucial for the political or social situation of the country,

No comments:

Post a Comment